Stopcontacten in Frankrijk en stekkers op de camping

Als er vanuit Nederland op reis naar Frankrijk gegaan wordt, dan is het zeker aan te raden om de stroomstekkers van de te gebruiken elektrische apparaten even te controleren.

De standaard stopcontacten verschillen in Frankrijk qua spanning en frequentie (met 230 volt en 50 Hertz) niet van de Nederlandse stopcontacten, maar een stekkeraansluiting zal enkel passen als de pluggen een specifieke aansluiting hebben. Anders is er toch nog stiekem een reisstekker nodig.

De Franse type-E en type-C stopcontacten

De Franse stopcontacten volgen namelijk de type-E en type-C normen, terwijl de Nederlandse stopcontacten de type-F en ook type-C normen volgen. Met enkele uitzonderingen nagelaten, kan men daarom de meeste elektrische apparaten uit Nederland zonder reisstekker in Frankrijk gebruiken.

De type-C stekker wordt in alle landen van Europa gebruikt behalve in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta en Cyprus. De type-C aansluiting is internationaal de meest gebruikte stekker. Deze tweedraads stekker is ongeaard, ongepolariseerd en bevat twee ronde pennen. Het is in de volksmond bekend als de Europlug die technisch ook wel als de CEE 7/16 aansluiting beschreven wordt.

Frankrijk, België en enkele andere landen gebruiken de type-E stopcontact aansluiting dat een beetje van het CEE 7/4 stopcontact (type-F) verschilt dat standaard in Nederland en andere continentale Europese landen aanwezig is.

Gelukkig zijn de type F-stekkers volledig compatibel met de type E-stopcontacten en omgekeerd. In het verleden was dit echter niet het geval. De reden voor deze incompatibiliteit was dat de aarding in de E-aansluiting met een ronde mannelijke pen bereikt wordt, die permanent in de aansluiting gemonteerd is. Alle F-stekkers die een uitsparing of opening voor deze pen bevatten kunnen gelukkig zonder problemen in Frankrijk gebruikt worden.

Specifieke stekkers op een Franse Camping

Welke stekker zou er verder op een Franse camping nog tegengekomen kunnen worden? Welnu, er zal de bekende blauwe CEE-campingstekker plus de standaard type-E aansluiting aangetroffen worden. Deze type-E zijn in principe een type-F stekker met een uniek Frans tintje, ofwel het bekende mannelijke pennetje dat uit het stopcontact steekt.

Als er echter een juiste type verlengsnoer aangeschaft wordt met een aangenaam gaatje in de stekkeraansluiting, dan is deze prima op een Franse Camping te gebruiken. Plus als het kan een verloopstekker van een stekker met randaarde naar een CEE-campingstekker, want daar wordt een trip met bijvoorbeeld een camper of caravan op een Franse camping ook vaak aangenaam elektrisch mee gered.

Meer info over de CEE-stekker

Zo’n CEE-stekker bestaat overigens uit drie polen en is ontworpen voor een 16A gebruik. De bijbehorende steekkoppeling bevat drie openingen. De pennen daarin hebben verschillende afmetingen. Het is zodoende onmogelijk om de CEE-stekker ‘verkeerd’ aan te sluiten. Alle CEE-aansluitingen zijn blauw en ontworpen voor spanningen tussen de 200 en 250 volt.

Het CEE-buitenstopcontact voorziet een camper of caravan veilig van stroom. En of deze mobiele ruimte nu rechtstreeks op de aansluitdoos aangesloten wordt of er een verlengsnoer of kabelhaspel gebruikt wordt: zolang er met CEE-stekkers gewerkt wordt, dan zal dit altijd veilig gebeuren.

Een kabelhaspel maakt het kamperen dan ook zoveel comfortabeler! Maar volgens de norm mag een kabelhaspel of stroomsnoer tijdens het kamperen maximaal 25 meter lang en 2,5 mm breed zijn, en moeten aan beide uiteinden een CEE-stekker bevatten.