Ardèche

Frankrijk is voor vele natuur en kampeerliefhebbers altijd al een bijzonder populaire bestemming geweest en dit is niet zonder reden: het land is immers behoorlijk natuurrijk, en heeft daarnaast ook flink veel attracties plus campings aan te bieden.

De Ardèche ligt in de Auvergne-Rhône-Alpes regio compleet in het zuidoosten van Frankrijk. Het nogal ruige berglandschap biedt een unieke flora en fauna die door tal van natuurgebieden beschermd worden. Ondanks dat de Ardèche zelf niet aan zee ligt, is er toch nog volop te zwemmen en badderen: de rivier, waaraan de regio alsook zijn naam van ontleent, bevat namelijk fijn helder water en biedt veel badplaatsen. Er zijn daarnaast ook veel culturele activiteiten in de Ardèche te ontdekken.

Natuur en cultuur

De Ardèche herbergt een veelvoud aan landschappen, waarbij de ene nog pittoresker en fascinerender is als de andere. Het bevat behoorlijk wilde, ruige landschappen voor diegenen die naar veel outdoor avontuur op zoek zijn, maar ook genoeg trekpleisters voor diegenen die liever op zoek gaan naar culturele en architectonische Franse hoogstandjes.

Er zijn overal in de Ardèche veel vulkanische kenmerken te vinden, waarvan één van de meest indrukwekkende voorbeelden het perfect ronde Issarles meer is. De Ardèche beschikt daarnaast over een aantal romaanse kerken, honderden megalithische vindplaatsen en niet te vergeten allerlei wereldberoemde grotten met talloze grotschilderingen en gravures die tot 31.000 jaar teruggaan!

Gorges de l’Ardèche

Volledig in het zuidoosten van dit gebied is de wereldberoemde Gorges de l’Ardèche (of vertaald de Ardèche kloof) te vinden, die even indrukwekkend is vanwege haar opmerkelijke ondergrondse grotten als vanwege haar indrukwekkende 25 kilometer lange kloof die een weg door het kalkstenen plateau baant. Geclassificeerd als een natuurreservaat is dit gebied zeker een must voor iedereen die de Ardèche wil bezoeken.

Mis hierbij ook de kans niet om door dit heel adembenemende natuurspektakel te kanoën. En als een kanotocht misschien iets te avontuurlijk lijkt, dan kan er uiteraard evenzo flink gewandeld of gehiked worden.

Le Parc National des Cévennes

Het Nationaal Park Cevennen is een must voor alle outdoor liefhebbers. Hiking en wandelen in het Nationaal Park Cevennen is een enorm populaire activiteit en er zijn tochten voor alle niveaus beschikbaar.

Ook mountainbikers hebben met de honderden kilometers bewegwijzerde paden volop keuze om in de Cevennen te biken. Je vindt er zowel steile plus rotsachtige als technische tracks en super snelle paden.

Hier in dit natuurgebied is het meest landelijke en ongerepte Frankrijk op zijn best terug te vinden en het park is een paradijs voor alle avonturiers, sensatiezoekers en uiteraard natuurliefhebbers. Tijdens een bezoek aan Le Parc National des Cévennes kan men de indrukwekkende diversiteit van het park ervaren, waarbij het noordelijke gebied bergachtiger is en het zuidelijke gebied iets meer mediterraan van aard aandoet. Het is daardoor ook een favoriete plek voor rots- of bergbeklimmers.

Annonay

Begin juni 1783 begonnen twee avontuurlijke broers vanaf Annonay hun reis met de eerste heteluchtballon ooit ter wereld. Ieder jaar weer in het eerste weekend van juni wordt deze gebeurtenis met een groot festival in Annonay gevierd, waarbij alle bezoekers op allerlei entertainment en natuurlijk, tientallen gekleurde heteluchtballonnen getrakteerd worden.

Vallon Pont D’arc

Het plaatsje Vallon Pont D’arc ligt aan het westelijke uiteinde van de Ardèche kloof. Deze levendige stad is met al zijn straten met oude gebouwen, cafés en winkels een charmante plek om te bezoeken plus te verkennen. Eén van de hoogtepunten van de week is hier de Franse markt die op donderdagochtend bezocht kan worden of de populaire avondmarkt die elke week op dinsdagavond plaatsvindt. Dit is zo niet alleen een perfecte gelegenheid om de Franse cultuur beter te ervaren, maar tevens om de eigen Franse taalvaardigheden te oefenen!

Vals-les-Bains en Neyrac-les-Bains

Het is vooral het water dat naar de oppervlakte borrelt dat de welvaart van sommige steden aan de zuidelijke rand van het vulkanische Ardèche landschap heeft vergroot. Vals-les-Bains en Neyrac-les-Bains bij Aubenas zijn kleine maar stijlvolle kuuroorden, waar huidziekten en reuma behandeld worden, en die met mooie villa’s bezaaid zijn.

Ook afkomstig uit Vals-les-Bains is het Vals mineraalwater, dat al sinds 1602 opgevangen wordt, en één van de vroegste mineraalbronnen is die er gebruikt werd en eveneens aan het Hof van de Koningen van Frankrijk opgediend werd.

L’Ardéchoise

De Ardéchoise in Saint Félicien is zo rond half juni het grootste wielerfestijn in Europa met 15.000 deelnemers op de wegen van de berg Ardéchoise, allemaal vertrekkend vanuit Saint Félicien. Het is voor zowel amateurs als echte liefhebbers een bijzonder wielerevenement en bestaat uit een prima georganiseerde fiets4daagse waarbij er verschillende afstanden te rijden zijn, die de fietsers langs de mooiste routes door de gehele Ardèche leidt.

Équiblues à Saint-Agrève

Het Equiblues Festival is een meerdaags festival in Saint Agrève, dat een uniek evenement is dat bij uitstek geschikt is voor de wilde schoonheid van de Ardèche. Het is een bijzondere ontmoetingsplaats voor alle cowboy, country en western liefhebbers van over de hele wereld. Je vindt hier niet alleen prachtige paarden, de sensatie van de rodeo, country muziek concerten en linedancing, maar tevens demonstraties van allerlei traditionele ambachten.