Alles over tol betalen in Frankrijk: tips, badges, tarieven, van tevoren kopen?

Alles over tol betalen in Frankrijk: tips, badges, tarieven, van tevoren kopen?

Frankrijk is voor veel toeristen uit Nederland een behoorlijk populaire vakantiebestemming en dan hebben we het vooral over autovakanties.

Maar in tegenstelling tot Nederland heeft Frankrijk veel tolwegen. Reken daarom zeker op onverwachte uitgaven en soms lang bij tolhuisjes te moeten wachten. Zou het in dat geval niet fijn zijn dat het allemaal ook een beetje simpeler kan? Welnu, dat is mogelijk als men maar goed voorbereid is!

Lange tolwegen

De meeste Franse snelwegen hebben lange tolwegen. Er zijn hierbij maar heel weinig die volledig gratis zijn. Dit komt omdat de Franse snelwegen over het algemeen door particuliere bedrijven beheerd worden. Zo’n bedrijf is dan al vaak bij de aanleg van de snelweg betrokken, en de tol is dan een manier waarop ze die investering terug kunnen verdienen.

De meeste wegenatlassen (of apps) zullen de delen van de tolweg laten zien. Richtingborden op de snelweg krijgen ook het label ‘péage’ als er een tol wordt geheven. Gebruik eventueel een Franse tolwegenkaart om de reis in te plannen en om te beoordelen waar er tolkosten betaald moeten worden.

Op deze website is er reeds een klein overzicht van de tolkosten op bepaalde Franse routes vinden.

Gebruik maken van de tolwegen of ‘autoroutes’ in Frankrijk

De ‘péage’ tolwegen worden op Franse verkeersborden weergegeven met de letter A. Autoroutes France is een portaal voor alle Franse tolmaatschappijen, waar alle prijzen van de tolwegen terug te vinden zijn. De prijs van een tol wordt eveneens direct bij de ingang van de poorten getoond.

Hier vind u overigens een volledige lijst van alle autoroute bedrijven en de gebieden die ze beheren, met links naar hun websites.

Hoe betaal ik voor de Franse tolweg?

Men moet bij het tolstation betalen met een creditcard, contant of elektronisch via een abonnement bij de betreffende tolmaatschappij. Als de bestuurder al over een elektronische badge beschikt, dan kan er zonder te hoeven stoppen over bepaalde rijstroken gereden worden en de tag zal dan automatisch werken.

De meeste tolhuisjes werken nu volautomatisch. Over het algemeen verkrijgt men bij het oprijden van de snelweg een kaartje uit de automaat, bij het verlaten van de tolweg voer men dit kaartje in een machine om erachter te komen hoeveel men precies moet betalen, en gebruikt men vervolgens contant geld of een creditcard om de rekening te betalen. Dit werkt op bijna dezelfde wijze als bij automatische betalingssystemen in de meeste parkeergarages.

Let op: Bij sommige tolwegen wordt tevens een Maestro bankkaart/pinpas geaccepteerd. Dit wordt dan veelal met het Maestro logo aangegeven. Via de ANWB website is hier meer informatie over te vinden.

Elektronische tolbetaling via Bip&Go

Zoals reeds aangegeven kan men een speciale badge voor de elektronische tolbetaling op alle snelwegen in Frankrijk (en Spanje) gebruiken. Dit neemt al het gedoe weg van het passeren van de ‘péage’! Deze badge heet in Frankrijk ‘Via-t’ of ‘Liber-T’.

Deze service wordt in Nederland online via Bip&Go geregeld. Er zal hierbij een kleine maandelijkse of jaarlijkse vergoeding bovenop de tol betaald moeten worden.

De Bip & Go elektronisch tolbetalingsbadge kan heel eenvoudig en snel geplaatst worden, waarbij het aangeraden wordt om het op de voorruit van de auto te bevestigen, direct rechts van de achteruitkijkspiegel. Op deze wijze kan het simpel gedetecteerd worden.

Alternatieven voor de Franse tolweg

Als de kosten van de Franse tolwegen te hoog gevonden worden, dan kan men altijd nog besluiten om via tolvrije wegen te reizen. Deze reis zal dan echter aanzienlijk meer tijd in beslag nemen.

De beste aanpak om Franse tolwegkosten te minimaliseren is door de reis dan dusdanig in te plannen om enkel de tolwegen te gebruiken die de meeste tijd zullen besparen. Gebruik hiervoor een goede Franse tolwegenkaart of als alternatief een Franse tolwegcalculator om vooruit te plannen.

Want hoewel de tolwegen soms onvermijdelijk kunnen zijn, is het inplannen van een aantal autoroutes op kleinere, landelijke wegen flink kostenbesparend. Ze zullen wellicht niet zo goed onderhouden of breed zijn, maar ze zullen waarschijnlijk wel als behoorlijk pittoresk ervaren worden. Dus dat kan alsook een aangenaam vakantiegevoel opleveren!