Normandië

Normandië is een zeer charmante regio net ten noorden van Parijs. Je hoeft je in Normandië geen moment te vervelen. Van de prachtige zandstranden tot de gezellige lokale markten in schilderachtige stadjes met vakwerkhuizen, vele appelboomgaarden en tal van fietspaden en nog veel meer maken van Normandië een ideale plaats voor een fijne familie vakantie. Het is dan ook een bijzonder kindvriendelijk gebied in Frankrijk te noemen.

Normandië bestaat uit drie belangrijke dramatische elementen: een rotsachtige kustlijn, waarbij de witte krijtrotsen doen denken aan het Engelse Dover en de landingsstranden uit de Tweede Wereldoorlog. Het is verder een regio met een vrij rijke historie en biedt een schat aan interessante bezienswaardigheden en attracties.

Een turbulent verleden

Met zijn beroemde kastelen en vestingwerken zoals de Château de Caen en Mont Saint Michel, vele pittoreske kustplaatsen en de historische D-Day stranden tot de cultureel rijke hoofdstad Rouen, is Normandië getuige geweest van enkele van de belangrijkste gebeurtenissen in de Franse en Europese geschiedenis.

Dit turbulente verleden, gecombineerd met zijn geografie, geeft Normandië een cultuur die zich absoluut van de rest van Frankrijk onderscheidt. Denk bijvoorbeeld aan vakwerkhuizen met Keltische invloeden en kerken die met Viking technieken gebouwd zijn, evenals de pastelkleurige landschappen met fraaie wolkenluchten die het impressionisme geïnspireerd hebben.

Honfleur

Deze havenstad die aan de monding van de Seine gelegen is, was ooit een belangrijk commercieel centrum dat haar geld met import en de zouthandel verdiende. In het doolhof van smalle straatjes in Honfleur is er tevens de Sint-Catharinakerk te vinden. Tijdens de wederopbouw die op de Honderdjarige Oorlog volgde, was steen schijnbaar zo duur geworden dat de bewoners maar met behulp van Viking scheepsbouwtechnieken een houten kerk bouwden.

Honfleur is tevens de geboorteplaats van Eugène Boudin, één van de eerste Franse plein air landschapsschilders. Hij werd de ‘koning van de lucht’ genoemd en bracht zijn liefde voor de beweging van wolken aan zijn vriend Claude Monet over, die vaak naar deze stad kwam om te schilderen. Je zou zo zelfs kunnen zeggen dat het impressionisme in Honfleur geboren is!

Mont Saint Michel

Mont Saint Michel fascineert vele historici, toeristen en onderzoekers al jaren. Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is niet voor niets een adembenemende trekpleister die zeker een bezoek aan te raden is. Mont Saint Michel is al eeuwenlang een heilige bedevaartsoord en wordt veelal beschreven als één van de meest spectaculaire en mythische bezienswaardigheden van Frankrijk.

Le Mont Saint Michel is een gemeente die op een klein eiland in zee gebouwd is, waarbij de abdij van Mont Saint Michel 100 meter boven zeeniveau reikt. Het is bij eb mogelijk om over het zand rond Mont Saint Michel zijn traditionele pelgrimsroute te lopen, maar bij vloed is het eiland enkel bereikbaar via de enige weg die naar de stad leidt. Vanuit de werkelijk magnifieke abdij, die in de 12e eeuw gebouwd werd, is er een prachtig panoramisch uitzicht over de gehele omgeving.

De D-Day stranden van Normandië

Als je op het lange goudkleurige zand van Normandië staat, kan het soms moeilijk zijn om te geloven dat deze serene stukken het decor waren van één van de grootste en bloedigste veldslagen in de Tweede Wereldoorlog. Uitgestrekt en complex verplaatste de geallieerde invasie in Normandië enorme hoeveelheden van zowel soldaten als materiaal van drie aanvoerlanden naar vijf verschillende locaties langs de Normandische kust. Het Omaha strand is hiervan het bekendste van de vijf landingsstranden van D-Day.

Rouen

Rouen ligt aan de Seine rivier en is de hoofdstad van Normandië. Het is interessant om te weten dat de eerste hertog van Normandië in principe een Viking was. De Vikingen vestigden zich er in de 10e eeuw en werden de eerste Normandiërs met de stad Rouen als hoofdstad. Het werd nadien door de Romeinen overgenomen en werd vervolgens één van de welvarendste en grootste steden van Europa, en de hoofdstad van de Anglo-Normandische dynastieën van de 11e tot de 15e eeuw.

De geschiedenis en cultuur van Rouen is tegenwoordig bijna voelbaar. Als er namelijk door de geplaveide straten gewandeld wordt en men van de prachtige architectuur van vakwerkhuizen en gotische gebouwen kan genieten, is het niet zo moeilijk om het oude Rouen voor te stellen!

Het is verder ook moeilijk om niet even aan Jeanne d’Arc te denken als er aan Rouen gedacht wordt. Rouen is immers de plaats waar haar proces plaatsvond en waar er tevens een museum te vinden is dat toeristen het leven van deze moedige vrouw helpt te begrijpen en de gebeurtenissen die tot haar executie hebben geleid.

Ga paardrijden in Normandië!

Normandië is het belangrijkste paarden fokgebied van Frankrijk: 40% van de Franse renpaarden wordt daar gefokt en met de aanwezigheid van maar liefst 300 maneges kunnen bezoekers er volop hun keuze maken. Voor gezinnen die graag paard willen rijden, is het een bijzonder leuke en sportieve manier om Normandië te ontdekken. Er bestaan velerlei interessante routes die door een weelderig, groen landschap gaan en vaak ook wel even een snelle tocht over een strand mogelijk maken.

De kust bij Étretat

Het landschap langs de Albasten Kust is één van de spectaculairste van heel Frankrijk. De witte kliffen en rotsformaties bij Étretat zijn namelijk heel dramatisch uitgehouwen. Je kunt alle bestaande bogen het beste zien door zelf op de kliffen te lopen. Dit is gelukkig een relatief gemakkelijke wandeling over goed gemarkeerde paden en het uitzicht vanaf de top is er evenzo uitstekend. De kiezelstranden rond Étretat zijn erg mooi en er zijn tevens leuke promenades te vinden.