Languedoc-Roussillon

De regio Languedoc-Roussillon of ‘La Région’ is enorm populair onder toeristen. Niet alleen vanwege het heerlijke klimaat maar ook omdat er genoeg te zien en beleven valt.

Languedoc-Roussillon bevindt zich in het zuiden van Frankrijk en is onderdeel van de regio Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées. De regio bestaat uit de vroegere provincies Languedoc en Roussillon. Roussillon staat ook wel bekend als Noord-Catalonië of Frans-Catalonië. Deze streek wordt in het zuiden begrensd door de Pyreneeën en de Spaanse regio Catalonië en in het oosten door de Middellandse Zee. Vroeger hoorde Roussillon bij Spanje. Naast Frans wordt er daarom ook nog veel Catalaans, maar ook Occitaans, gesproken.

Natuur

Languedoc-Roussillon heeft enorm veel te bieden als het om natuur gaat. We hebben er een aantal hoogtepunten voor u uitgelicht:

Nationaal Park de Cevennen

Nationaal Park de Cevennen, vlakbij Montpellier, is het op één na grootste park van de 6 nationale parken in Frankrijk. Het park telt 913 km2. Met een droog klimaat en koude winters vindt u er bremstruiken en jeneverbesstruiken, rotsformaties en kloven, een druipsteengrot en diverse roofvogels. Het hoogste punt is 1699 meter.

Causses

De Causses is een groep kalkplateaus in het Centraal Massief. Enkele grote rivieren hebben voor diepe canyons gezorgd. De Causses zijn net als de Cevennen opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst als Mediterraans agro-pastoraal cultuurlandschap.

Camargue

De Camargue is een moerasgebied van meer dan 750 km2 in de Zuid-Franse Rhônedelta en ligt aan de Middellandse Zee. Vooral de in het wild levende grijswitte Camargue paarden, de zwarte stieren en de roze flamingo’s maken dit park zo bijzonder. Het vlakke gebied heeft veel meren en lagunen, moeras- en grasland, duin- en bosgebieden en is een belangrijke plek voor de winning van zout, de rijstteelt en de wijnbouw.

Rhônevallei

De Côtes du Rhône of Rhônevallei is de oudste wijnstreek van Frankrijk. Meer dan 6000 wijnbedrijven maken hier van 21 druivensoorten voornamelijk rode wijn. Het gebied wordt onderverdeeld in het steile, noordelijke deel en het warmere, zuidelijke deel dat voor ongeveer 80% van de productie zorgt. Verschillende wijnhuizen zijn open voor publiek. U kunt hier bijvoorbeeld een rondleiding en een proeverij volgen.

Steden

La Grande Motte, Le Grau du Roi, Aigues Mortes, Port Camargue en Argelès-sur-Mer zijn populaire plaatsen in Languedoc-Roussillon, evenals de volgende steden en dorpen:

Aiguèze

De ene kant van Aiguèze ligt op een klif en kijkt uit op de gorges van de Ardèche en de andere kant kijkt uit op de wijngaarden van de Côtes du Rhône.

La Roque-sur-Cèze

La Roque-sur-Cèze is een Provençaals, middeleeuws dorp, gebouwd op een rots die over de Cèze hangt. Het is één van de mooiste dorpen van Frankrijk, omringd door wijngaarden en bossen die een mooi uitzicht bieden op de watervallen van Sautadet en kalkrotsen van 5 miljoen jaar oud. Bezoek het oude kasteel en de kapel uit de 11de eeuw en loop over de geplaveide hellende straatjes met sfeervolle huisjes. Vanuit het dorp heeft u uitzicht op de piek Cèze en een smalle, middeleeuwse brug met 11 bogen, een historisch monument.

Nîmes

Nîmes, een stad met 7 heuvels, is een combinatie van Romeins, middeleeuws en hedendaags. Een stad met een rijk historisch erfgoed, zoals de tempel Maison Carrée uit de klassieke oudheid, tegenover de moderne tempel Carré d’Art, en het amfitheater, het best bewaarde uit de Romeinse glorietijd. Ook ziet u hier het einde van de Pont du Gard, het aquaduct uit de 1e eeuw na Chr. dat de stad van water moest voorzien. De herenhuizen en binnenplaatsen en de mediterrane levensstijl met de vele terrasjes zorgen voor nog meer charme.

Carcassonne

De middeleeuwse stad Carcassonne staat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. Met 3 km vestingmuur en 52 torens is Carcassonne één van de grootste middeleeuwse complexen. De stad bestaat uit 2 gedeeltes: de Cité en Bastide Saint Louis met haar kerken, kathedraal, musea, schaduwrijke pleintjes, openluchtmarkten en bijzondere herenhuizen.

Sportieve activiteiten

Voor de actieve toeristen heeft deze regio ook genoeg in petto. Een wandeling in de Pyreneeën, mountainbiken, abseilen, kanoën, raften, duiken in de Golf du Lion en andere watersporten, het kan allemaal in Languedoc-Roussillon tijdens een vakantie op een camping, vakantiepark of andere accommodatie!

Campingtips

Hieronder staan enkele tips voor campingvakanties in de Languedoc-Roussillon (in willekeurige volgorde):