Mag mijn hond mee naar Frankrijk?

Frankrijk is één van de populairste vakantiebestemmingen en begroet zijn bezoekers in principe met heel veel charmes, waaronder het feit dat ook honden van buitenaf welkom zijn!

In Frankrijk is men in het dagelijks leven wel aan honden gewend, dus als er met de trouwe viervoeter op pad gegaan wordt zal dit geen problemen opleveren. Noch in restaurants, noch als er met het openbaar vervoer gereisd wordt.

Afhankelijk van de regio en de reisperiode kan er fijn met de hond in Frankrijk gewandeld worden, en in de zee of een meer gezwommen worden. Maar als men met hun huisdier Frankrijk binnen wilt komen, dan zijn er wel een aantal dingen waar men rekening mee moet houden.

Identificatie voor de hond en inentingen

Als de hond zijn of haar baasje op een vakantie in Frankrijk zal vergezellen, houd er dan rekening mee dat deze niet jonger dan 3 maanden mag zijn en tevens nauwkeurig identificeerbaar moet zijn door middel van een microchip. Honden die mogelijkerwijs vóór 3 juli 2011 getatoeëerd zijn, mogen alsook nog steeds naar binnen.

Draag het Europees vaccinatiebewijs bij de hand. Deze vaccinaties mogen niet ouder zijn dan een jaar en minder dan 21 dagen oud. Inentingen tegen hondsdolheid zijn 3 jaar geldig, en worden ook in Frankrijk erkend, op voorwaarde dat het vaccin expliciet op het vaccinatiebewijs vermeld wordt.

Franse invoerbepalingen voor bepaalde type hondenrassen

Frankrijk maakt daarnaast een onderscheid tussen twee categorieën met betrekking tot de toelating van ‘gevaarlijke’ hondenrassen.

Honden van de 1e categorie

Frankrijk verbiedt het sinds 2000 volledig om vechthonden van de categorie 1 het land binnen te laten komen. Het gaat hier om de in- en doorvoer van zogenaamde vechthonden van de rassen en kruisingen met de Pitbull (de staffordshireterriër en de Amerikaanse staffordshireterriër), Boerboel (Mastiff) en Tosa (Japanse Mastiff). Het gaat hier om honden die niet in een stamboek geregistreerd zijn dat door de internationale hondenvereniging goedgekeurd is.

Let op: honden die op deze rassen lijken, behoren eveneens tot deze categorie.

Honden van de 2de categorie

Het in- en doorvoeren van honden van de 1ste categorie is enkel toegestaan ​​indien de hond in een stamboek ingeschreven is die door de internationale hondenvereniging goedgekeurd is. Rottweilers en honden die qua lichaamseigenschappen met de Rottweiler vergelijkbaar zijn behoren tevens tot de 2e categorie, maar hebben geen stamboek nodig.

Het verplaatsen van honden in deze tweede categorie is onderhevig aan tal van voorwaarden die een kort verblijf aan Frankrijk vrijwel onmogelijk maken, aangezien de hond en de eigenaar een bewijs van geschiktheid, diverse gedragsbeoordelingen en bezitvergunningen moeten hebben die in Frankrijk zelf geregeld moeten worden. Als men echter regelmatig en voor een langere tijd in Frankrijk verblijft, dan zou men hierover bij het plaatselijke gemeentehuis kunnen informeren.

Andere belangrijke informatie

Het is belangrijk om te weten dat de honden van de rassen (en niet van het type) Dobermann Pinscher, Duitse/Deense dog en Staffordshire-bullterriër niet tot de eerste of tweede categorie behoren. Hun invoer is wel toegestaan. Het is echter aan te raden de honden altijd een muilkorf te laten dragen en ze door een volwassen persoon aan de lijn te houden.

Wees echter zeer voorzichtig bij het invoeren van honden die op deze categorieën lijken. In geval van twijfel is het absoluut essentieel om een ​​certificaat van een dierenarts bij zich te hebben (die gedetailleerd genoeg is en begrijpelijk voor de Franse autoriteiten), die bevestigt dat de hond zeker niet tot één van deze categorieën behoort.

Want zonder zo’n certificaat of in het geval van een onjuist certificaat, moet men rekening met strafrechtelijke sancties houden, wat zelfs mogelijk tot een inbeslagname van de hond kan leiden. Als de eigenaar of dierenarts niet zeker weet of de hond mogelijk onder een verboden hondentype valt, dan wordt er geadviseerd deze hond niet naar Frankrijk mee te nemen!

Meer informatie kan bij de afdeling Landbouw van de Franse ambassade verkregen worden, en het is daarnaast ook belangrijk om te weten dat er in totaal niet meer dan 5 huisdieren binnengebracht mogen worden.

Alle honden die overigens langer dan 3 maanden in Frankrijk verblijven, moeten geïdentificeerd worden en in een nationaal register ingeschreven worden.