Sauvignon blanc

Ugni_blanc_raisinDe sauvignon blanc is een witte frisse druif die zijn oorsprong vindt in het zuidwesten van Frankrijk. Tegenwoordig wordt deze druif veel geplant in Franse streken, zoals het Loiredal, Sauternes en Barsac, maar ook in het verre Nieuw-Zeeland.

Wat is kenmerkend voor de sauvignon blanc?

De smaak van de sauvignon blanc kenmerkt zich door een mix van kruisbessen, groene appels en soms een vleugje ananas en lychee. De afdronk van de wijn is fris te noemen. De geur- en smaakcomponenten van deze druif zijn minder aanwezig als het samen met andere druiven wordt gemixt.

De oorsprong van de sauvignon blanc

In de 18e eeuw werd de sauvignon blanc verspreid door emigranten naar Spanje, Italië, Chili, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Waar vroeger wijn van de sauvignon blanc voornamelijk uit Frankrijk kwam, zijn de wijnen uit gebieden als Argentinië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika tegenwoordig ook erg populair. De sauvignon blanc uit Marlborough in Nieuw-Zeeland is een intense en uitbundige wijn. De wijn wordt gekenmerkt door een smaak van exotische vruchten.

Bekende wijnen gemaakt van de sauvignon blanc

Bekende wijnen die gemaakt worden van de sauvignon blanc zijn de menetou-salon, pouilly-fumé en de sancerre. De druif wordt ook wel met andere druivenrassen gemixt, zoals de sémillon-druif. De wijn van de sauvignon blanc is geen wijn om jaren te bewaren. De wijn smaakt het best wanneer hij nog jong is, zo komen de aroma’s het beste tot hun recht.

Enthousiast geworden om deze witte frisse wijn eens uit te proberen? Grandcruwijnen biedt een breed assortiment aan diverse wijnen, waaronder natuurlijk de populaire sauvignon blanc.