Bordeaux

Er is waarschijnlijk geen ander gebied ter wereld dat zo nauw verbonden is met al haar fantastische wijngaarden als Bordeaux. Bordeaux, een regio die in het zuidwesten van Frankrijk is gelegen, niet ver van de Golf van Biskaje, biedt zelfs meer dan 100.000 wijngaarden, dus is het niet zo verwonderlijk dat deze streek vooral bekend is om al haar wijn gerelateerde activiteiten.

De stad Bordeaux

De halvemaanvormige stad Bordeaux, gelegen langs de rivier de Garonne, is al decennia lang niet alleen de wijnhoofdstad van de regio zelf, maar zelfs van de wereld! Met haar stedelijke elegantie en provinciale charme is Bordeaux daarnaast een uiterst aantrekkelijke toeristenbestemming in Zuidwest-Frankrijk. Bordeaux wordt soms ook wel de ‘haven van de maan’ genoemd vanwege haar romantische ligging aan een halvemaanvormige bocht van de rivier de Garonne.

Dankzij de grote rijkdom aan architectonische schatten van de stad werd Bordeaux in 1998 door de UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen. Meer dan 350 gebouwen zijn hierbij als historisch monument geclassificeerd. Met al haar charmante 18e-eeuwse gebouwen, een stadscentrum die behoorlijk voetgangersvriendelijk te noemen is en een bruisend gebied aan het water met diverse chique boetieks en cafés is er voldoende te beleven. En vergeet uiteraard ook de kunst van wereldklasse niet, het theater en de vele fijne lokale restaurants.

Om de betoverende sfeer van Bordeaux te kunnen ervaren, is de juiste beste plek om te verblijven dan ook in haar stadscentrum. Nadat de beste plekjes van Bordeaux ontdekt en bezocht zijn, plus van de vele attracties van deze bijzondere stad genoten is, is het uiteraard de hoogste tijd om de stad uit te gaan en te ontdekken wat de fraaie regio eromheen allemaal te bieden heeft.

De baai van Arcachon

De inwoners van Bordeaux zelf houden absoluut van een weekenduitje naar de baai van Arcachon. Dit gebied is in de zomer zelfs één van de populairste bestemmingen onder alle Franse beroemdheden. Maar zodra deze zomerse toeristendrukte voorbij is, dan is de baai van Arcachon een heerlijk vredig paradijs om indien gewenst het hele jaar door te bezoeken. Het klimmen naar de top van de Dune du Pilat, dat de hoogste zandduin van heel Europa is, is natuurlijk ook een must.

Saint-Émilion

Een bezoek aan Saint-Émilion moet bij alle wijnliefhebbers ook zeker op het te doen lijstje staan. Deze stad ligt 40 kilometer ten oosten van Bordeaux en is meer dan alleen de thuisbasis van enkele van de beste wijnen ter wereld. De stad ontleent haar naam aan de monnik Émilion, die op zoek was naar een plek om zich optimaal terug te trekken. Deze formidabele stad heeft al haar middeleeuwse overblijfselen opmerkelijk goed bewaard, en werd in 1999 dan ook onderdeel van het UNESCO werelderfgoed.

Périgord

De Périgord landstreek is beladen met geschiedenis, dus is dit een prachtig gebied vlakbij Bordeaux die niet gemist moet worden. Begin bijvoorbeeld met Lascaux en zijn beroemde grotten die als de bakermat van de prehistorische kunst beschouwd worden. Plus vergeet ook zeker niet even te stoppen in La Beynac-et-Cazenac, Roque-Gageac of Saint-Amand-de-Coly, die heel vaak in de lijst met mooiste dorpen van Frankrijk genoemd worden.

Lacanau en de Médoc

Lacanau is een perfecte plek voor iedereen die van sportieve buitenactiviteiten houdt. Lacanau is namelijk een geweldig alternatief voor al die surfers die misschien niet de tijd hebben om helemaal naar Biarritz af te reizen, maar toch graag de oceaan willen verkennen terwijl ze in Bordeaux zijn. Voor iedereen die liever met hun beide benen aan land blijven, kan er een excursie gepland worden om de kastelen van enkele van de meest karakteristieke Bordeaux wijnen te bezoeken, zoals Saint Estèphe, Château Margaux, en Pauillac om er zo maar even een paar op te noemen.

Cognac

Al het bijzondere smaakvolle eten en drinken dragen zeker bij aan de reputatie van de Bordeauxstreek, en het wordt dan ook wel eens een hemel voor gastronomen genoemd. En aangezien Cognac, een klein stadje in de Charente, wereldwijd vooral bekend staat om haar heel prestigieuze brandewijn, is het een goed idee om hier alsook wat tijd door te brengen terwijl er genoten wordt van de prachtige koopmanshuizen en alle andere schattige dorpjes in de buurt.

De beste reistijd voor de Bordeaux wijnregio is overigens tussen juni en augustus: dat is wanneer de meeste Fransen en andere Europeanen Bordeaux bezoeken. Voor minder drukte en lagere verblijfstarieven is de lente of herfst een beter tijdstip. Een nadeel van de herfst is echter dat de wijnmakerijen vanaf september met oogsten beginnen, en sommigen dan geen bezoekers meer toelaten.