Franse wijnen

Wie wijn drinkt, denkt eigenlijk direct aan Frankrijk. Frankrijk is een van de traditionele wijnlanden in de wereld. Het is wellicht het meest toonaangevende wijnland dat er is. Ondanks dat niet altijd de meest geproduceerde wijn uit Frankrijk komt, is het land een ijkpunt voor de rest van de gehele wereld. Wat zijn de succesvolle wijngebieden van Frankrijk en welke belangrijke wijnen worden in het land geproduceerd?

De mooiste wijngebieden van Frankrijk

De bekendste wijngebieden van Frankrijk zijn ongetwijfeld de Bourdeaux, Bourgogne, Champagne, de Provence en het Loiredal. Bordeaux bijvoorbeeld is een wereldberoemd wijngebied (waar uiteraard de Bordeaux wijn vandaan komt) in Frankrijk. Ook de wijnen uit de Bourgogne worden wereldwijd aangeprezen en veel gedronken. Een bekende wijnsoort, de Chardonnay, is tevens afkomstig uit deze wijnregio.

In het noorden van Frankrijk is het wijngebied Champagne te vinden. Deze wijnregio staat bekend om zijn mousserende wijnen en mag ook als enige streek in de gehele wereld de naam Champagne dragen (dit vanwege de beschermde status). Loire ligt in het oosten van Frankrijk en is bekend vanwege de productie van witte wijnen waaronder Sancerre en Pouilly-Fumé.

Welke soorten Franse wijn zijn er?

De echte dure wijnen komen uit Bordeaux. De wijnen zijn van uitstekende kwaliteit vanwege de strenge regels die hier gelden. Een populaire en elegante wijn uit de Bourgogne is bijvoorbeeld Chablis. Oorspronkelijk komt ook Chardonnay uit de Bourgogne, maar inmiddels wordt deze wijn wereldwijd geproduceerd.

De bekende wijn met bubbels komt natuurlijk uit de Champagne. Niet voor niets behoren de wijnen uit de Champagne tot de beste mousserende wijnen ter wereld. Sauvignon Blanc komt bijvoorbeeld weer uit de Franse Loirestreek. Juist het veelzijdige aanbod maakt Frankrijk tot een aantrekkelijk wijnland.

Op vakantie naar Frankrijk is een ware wijnproeverij

Als je een vakantie naar Frankrijk boekt, dan kom je ongetwijfeld in aanraking met de Franse wijngebieden en overheerlijke wijnen. Juist de diversiteit aan wijnen geeft Frankrijk dat typische bourgondische karakter. Alleen al voor een echte wijnproeverij zou je naar Frankrijk op vakantie gaan. Er is namelijk altijd wel een wijn te vinden die smaakt naar meer!

Enkele wijnadressen om je op weg te helpen