Bretagne

Hoewel het elkaars buren zijn, gelegen in het noordwesten van het land, hebben de Normandië en Bretagne regio’s een geheel andere geschiedenis. Beide aangrenzende regio’s delen daarentegen wel een kustlijn die vanwege haar wilde schoonheid behoorlijk aantrekkelijk is.

Als mooie, ongerepte stranden hetgeen is dat gezocht wordt, dan zijn deze in overvloed in Bretagne te vinden. Dus of er nu gezocht wordt naar lange, witte zandstranden, kleine baaien en zeekapen om te verkennen of te genieten van de dramatische, ruige kustlijnen doordrenkt met torenhoge kliffen, de beschikbare keuzes zijn er verbluffend.

Bretagne is zeker één van de mooiste streken van Frankrijk, waarvan de (middeleeuwse) steden vol geschiedenis, met megalithische stenen, religieuze gebouwen en kastelen zitten.

Plus het bezoeken van alle mogelijke onderstaande attracties in Bretagne zou niet compleet zijn zonder de heerlijke Bretonse gerechten te noemen. Denk hierbij aan allerlei lokale specialiteiten, zoals zeevruchten, crêpes, cakes, cider, en nog veel meer.

Saint-Malo

Saint-Malo is één van de mooiste ommuurde steden in Bretagne die absoluut niet gemist mag worden. Het is een populaire en toeristische stad met een rijke historie, van piraterij tot tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna volledig verwoest te worden.

Dat laatste zal waarschijnlijk niet beseft worden omdat het sindsdien volledig en bijna identiek herbouwd is. Saint-Malo is ook een voortreffelijke plek om van de zee te genieten, met allerlei verschillende mooie stranden om uit te kiezen.

Dinan

Dinan, is een heel schattige middeleeuwse stad met een magnifiek pittoresk historisch centrum voorzien van fraaie vakwerkhuizen en geplaveide straten, plus daarbij eveneens een groot fascinerend kasteel. Als historische en mooie plekken bovenaan de lijst staat, dan moet Dinan met haar versterkte muren en prachtige haven zeker bezocht worden. Plus het bevindt zich alsook heel dicht bij Saint-Malo en le Mont Saint-Michel!

Carnac

Carnac is één van de populairste steden in Bretagne om heerlijk aan het strand te hangen of van de wind te profiteren die veelal uit het westen waait, om zo deel te nemen aan allerlei nautische activiteiten zoals zeezeilen of windsurfen.

Maar Carnac, dat aan de zuidkust van Bretagne is gelegen, is het meest bekend om haar beroemde en betoverende stenen uitlijningen uit de neolithische tijd. Deze drie groepen van staande stenen, die met z’n allen deel uitmaken van één van de meest uitgebreide collecties van Menhirs ter wereld, zijn namelijk al duizenden jaren oud en de functie ervan wordt tot op heden nog steeds niet helemaal begrepen.

Om meer over deze Menhirs te weten te komen, is het noodzakelijk om het plaatselijke prehistorisch museum te bezoeken of beter nog, het Maison des Megalithes, waar er een Engelstalige film over de site bekeken kan worden.

Quimper

Quimper wordt over het algemeen als het culturele hart van Bretagne beschouwd. De stad staat bekend om haar kathedraal, binnenstad en musea, maar vooral om haar jaarlijkse festival ter ere van de Bretonse cultuur. In deze sfeervolle oude binnenstad staan veel vakwerkhuizen uit de 14e eeuw.

Quimper organiseert jaarlijks 12 festivals, waarvan de bekendste het Cornwall Festival is, dat elk jaar weer met al zijn muzikanten, dansers, zangers en straatartiesten met zijn vele shows en activiteiten heel veel bezoekers trekt.

Concarneau

Er zit absoluut een luchtje aan Concarneau. Het is dan ook de derde belangrijkste vissershaven van Frankrijk. De belangrijkste attractie is hier echter het middeleeuwse Ville Close, een ommuurde stad op een lang eiland in het centrum van de haven. Er kan hier een fijne wandeling rond de wallen gemaakt worden die een uitzonderlijk uitzicht over de omgeving biedt.

Er zijn hier tevens enkele schitterende zandstranden te vinden en er vindt in augustus alsook een levendig maritiem festival met veel traditionele muziek en dans plaats.

Les Îles du Ponant

De zee voor de kust van Bretagne is bezaaid met vele kleine, lieflijke eilanden. Les Îles du Ponant zijn 15 eilandjes die geheel verspreid rond de Bretonse kust van de Atlantische Oceaan en het Kanaal liggen. Alle deze eilanden zijn een perfecte bestemming voor geweldige dagtochten, en sommige hebben zelfs faciliteiten voor overnachtingen.

Île de Brehat is een schilderachtig mooi eiland dat gezegend is met een opvallend landschap en mooie stenen huisjes. Eén van de beste manieren om dit fascinerende Île du Ponant te verkennen en te ontdekken, is door er een fiets te huren en er een onvergetelijke ontdekkingstocht op te maken.

Île de Batz ligt net voor de kust van Roscoff en is beroemd om zijn exotische tuinen, een prachtige vuurtoren, prachtige witte zandstranden en imposante zandduinen. Dat garandeert dan ook echt een geweldig dagje uit voor het hele gezin.